Praktiska tips för att få in mer lärande i arbetet

Employee Experience

Praktiska tips för att få in mer lärande i arbetet

Vi människor föds med en instinkt att lära oss och utvecklas. Därmed är det inte mer än rimligt att medarbetarna letar efter möjligheter att lära sig och växa på sin arbetsplats. I den här artikeln får du tips på hur ni kan bli en mer lärande organisation genom att göra lärande i arbetet till en naturlig del av medarbetarnas vardag.

Vad innebär lära i arbetet?

På engelska finns en term som heter “Learning in the flow of work” som innebär att lärandet sker sömnlöst i det vardagliga arbetet. Några fördelar är att medarbetarna lär sig när de behöver det, i arbetsuppgifternas kontext och i doser som passar deras tillgängliga tid. För att få in mer lärande i arbetet kan metoder som exempelvis designtänkande eller olika digitala verktyg användas, längre ner i artikeln hittar du fler konkreta tips.

Skapa förutsättningar att vara en lärande organisation

Innan du sätter igång för att få in mer lärande i arbetet bör du se över era förutsättningar att vara en lärande organisation. Utgå från områdena nedan och utvärdera huruvida de stämmer in på er organisation. Är ni långt ifrån kan det vara en god idé att arbeta i ett större och bredare perspektiv först.

För att främja inlärning bör ni;

 • Ha en företagskultur med värderingar och beteenden som uppmuntrar lärande 
 • Se till att alla medarbetare kan, vill och får lära sig på arbetsplatsen
 • Organisera er för lärande och implementera arbetssätt som stödjer och främjar lärande
 • Ta hjälp av tekniken och skapa en digital miljö som effektiviserar lärande
 • Se till att era ledare visa vägen genom att förespråka och premiera lärande
 • Säkerställa att ni har strategier för lärande som är anpassade efter era behov och mål

Praktiska tips för att få in mer lärande i arbetet

När ni skapat förutsättningar att vara en lärande organisation på en högre nivå är det dags att zooma in och skapa förutsättningar i medarbetarens vardag. Följande tips kan användas för att göra just det.

Metakognition och mindfulness

Uppmuntra medarbetarna att vara medvetna och närvarande när de gör sitt dagliga arbete eftersom det ökar förmågan att lära sig och utvecklas. Som exempel kan du skapa utrymmen för reflektion och feedback mellan olika arbetsuppgifter och moment. 

Lista med saker att lära sig

Under en arbetsdag uppstår många inlärningsmöjligheter, men tiden kanske inte alltid tillåter medarbetaren att lära sig där och då. Genom att föra en lista med begrepp, tankar och länkar till sidor som de vill utforska, öppnar du upp för ett lärande mindset. Listan gör det också möjligt för medarbetarna att gå tillbaka vid ett senare tillfälle för att lära sig mer.

Avsätt tid för inlärning

Den avsatta tiden för lärande behöver inte vara omfattande för att vara effektiv. Satsa på små komprimerade block av inlärning om max 20 minuter, även kallat mikrolärande. När medarbetarna får dedikerad lärotid tar de vara på tiden som ges och dessutom signalerar ni att lärande är viktigt.

Utnyttja tekniken och automatisera

Det finns många inbyggda verktyg och tjänster som stimulerar inlärningen. Använd exempelvis Googles Explore i Google Docs som hjälper till med kontextrelevant forskning eller förslag för formatering och analys. Microsoft Teams och Slack har också automatiserade funktioner som ökar inlärning i form av reflektion, feedback och samarbete. 

Performance Support

‘Performance support’ innebär att medarbetarna får rätt information vid rätt tillfälle så att de kan utföra sina arbeten på ett optimalt sätt. Som exempel kan ni erbjuda medarbetarna hjälp från experter via chat, Skype eller AR. På så sätt kan performance support hjälpa er organisation att minska kostnaderna för utbildning av personal samtidigt som produktiviteten ökar.

Gör kunskap mer tillgänglig

MOOC´s, Coursera, LinkedIn Learning, Udacity, OpenSesame och Pluralsight är exempel på plattformar där professionella lärare och experter delar med sig av sina kunskaper. Genom att tillgängliggöra dessa får medarbetarna tillgång till ett brett utbud av kunskap som de kan ta del av när det passar dem bäst.

Utnyttja “Learning Experience Plattforms”

När medarbetaren anger kompetensområden, sökord och följer olika profiler lär dig LX-verktyget vad användaren är intresserad av och rekommenderar innehåll baserat på det. Det skapar i sin tur ett flöde av innehåll som är relevant för era specifika roller och er verksamhet. LX-plattformar är således ett effektivt sätt att låta kunskap komma till medarbetarna. 

Intern kanal för lärande

Skapa ett forum eller en kanal där medarbetarna kan bidra aktivt med sin kunskap, gärna där deras dagliga arbete redan sker. Ni kan också låta ledarna i verksamheten dela med sig och lära sig öppet i samma kanal för att signalera att lärande är viktigt och uppmuntra medarbetarna till att ta ansvar för sitt eget lärande. 

Optimera källor för lärande

Om du har ett gammalt, rörigt intranät med ostrukturerad information kostar det troligtvis mer pengar för att söka och hitta information än vad det sparar in. Därför bör ni investera tid åt att kurera och optimera era interna systemen och göra dem snabbare och mer användbara.

Designtänkande vid lärande i vardagen

Använd metoder som “Design Thinking” för att förstå medarbetarnas vardag och upplevelse av lärande. När du har kunskap om deras situation, behov och önskemål kan du anpassa lärandet på ett individuellt sätt. Du kan också inkludera medarbetarna i designprocessen och låta dom komma med idéer och input på hur de bäst lär sig i vardagen.

Leave your thought here

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping
Alert: You are not allowed to copy content or view source !!