Vad är evidensbaserad HR?
3 februari, 2021 2021-03-10 11:48Vad är evidensbaserad HR?
Vad är evidensbaserad HR?
I den här artikeln får du lära dig vad evidensbaserad HR är och hur det kan öka kvaliteten på dina bedömningar och beslut i arbetet.
Evidensbaserad HR för bättre beslut
Begreppet och arbetssättet Evidensbaserad HR har uppkommit som en reaktion på att organisatoriska beslut fattas godtyckligt, ofta med subjektivt tyckande och kännande som grund. Syftet med evidensbaserad HR är att öka kvaliteten på bedömningar och beslut, som i sin tur avser öka sannolikheten för önskade resultat.
Historien bakom det evidensbaserade arbetssättet
Det här med att arbeta evidensbaserat kommer ursprungligen från den medicinska vården. Det var David M. Eddy som myntade begreppet “evidence based practice” på 80-talet och sedan dess har ett antal forskare och praktiker utvecklat det inom inom flera olika områden.
Inom medicinen handlar det evidensbaserade arbetssättet om att basera medicinska beslut på bästa tillgängliga vetenskapliga bevis, istället för nuvarande praxis eller åsikter och preferenser. De flesta tycker att det är en bra idé och vill gärna att deras läkare väljer den behandling som har bäst stöd i vetenskapliga studier.
Idén om den evidensbaserade praktiken har sedan spridit sig till flera andra domäner, däribland organisation och ledarskap.
Vad är evidensbaserad HR?
Evidensbaserad HR är ett förhållningssätt och en arbetsmetodik. Det handlar om se arbetet utifrån ett vetenskapligt perspektiv och att basera beslut på bästa tillgängliga bevis (evidens). När du ska fatta evidensbaserade beslut behöver du en beslutsprocess som är strukturerad och som minskar risken för att irrelevant information påverkar beslutet.

Fyra källor till bevis
Inom evidensbaserad HR brukar man prata om fyra viktiga källor till information. Dessa fyller olika funktion i den evidensbaserade praktiken, men tillsammans bidrar de till förståelse för både problemet och lösningen.
- Vetenskaplig forskning
- Kunskap och data från den lokala kontexten (organisationen)
- Expertis
- Intressenternas perspektiv (de som blir påverkade av beslutet)
Uppföljning och utvärdering
En central del av evidensbaserad HR är att följa upp och utvärdera fattade beslut. Om vi inte tittar tillbaka och kollar hur det gick, hur vet vi då om vi fattade rätt beslut? Du kan med fördel planera uppföljningen och utvärderingen redan när beslutet är fattat. Det kan handla om att bestämma vad som ska mätas innan aktiviteten implementeras så att den sedan kan följas upp i efterhand.
Olika typer av beslut
Evidensbaserad HR beskrivs ibland som en rigid och tidskrävande modell som inte tar hänsyn till snabba förändringar eller nya situationer. Så behöver det absolut inte vara. Beslutssituationer ser olika ut och kan kräva olika beslutsprocesser. Ibland finns det mer evidens att ta hänsyn till, ibland finns inget alls. Då kräver situationen istället att du experimenterar, följer upp och utvärderar, lär dig av erfarenheterna och justerar vid behov.
Vad betyder evidensbaserad HR för dig?
Evidensbaserad HR handlar om ett förhållningssätt och ett arbetssätt där du baserar beslut på bästa tillgängliga bevis genom att ta hänsyn till den lokala kontexten, expertis, intressenter och vetenskaplig forskning, samt att följa upp och utvärdera dina beslut i efterhand. Hur ser ditt beslutsfattande ut idag?
- Har du en beslutsprocess som du följer?
- Gör du research av forskningsläget inför beslut?
- Involverar du berörda intressenter?
- Sätter du av tid för att utvärdera dina beslut?