Hur HR kan skapa värde med people analytics

People Analytics

Hur HR kan skapa värde med people analytics

People analytics (medarbetardata) hjälper dig att arbeta mer hållbart, tillförlitligt och framåttänkande. I den här artikeln får du en introduktion till people analytics och en steg för steg guide som hjälper dig komma igång. 

Varför HR bör använda sig av people analytics

Data och statistik talar om hur saker och ting faktiskt ligger till och hjälper dig basera bedömningar på korrekt information. People analytics ger dig således faktabaserade underlag till beslut som rör era medarbetare, chefer och affären. Att fatta rätt beslut i rätt tid kan i sin tur både spara och generera pengar till verksamheten.

Vad är people analytics?

Kortfattat är people analytics data om dina medarbetare. Datan förklarar händelser i arbetsklimatet och affärsverksamheten från en eller flera källor. Den hittar och belyser samband och mönster samt visar hur dessa utvecklas med tiden. Utifrån analyserna formar du hypoteser om framtiden och genomför insatser i syfte att optimera verksamheten. Därefter följer du upp och utvärderar effekterna av insatserna med data som underlag och mätinstrument. 

Exempel på frågor som kan besvaras med people analytics
 • Hur produktiviteten ser ut hos chefer och anställda över tid 
 • Hur kundnöjdheten varierar mellan olika avdelningar och vad som stimulerar den
 • Personalomsättningen och vad den beror på

Olika nivåer av data

Att komma igång med medarbetardata kan verka komplext och omfattande men behöver inte vara det. I boken ”The Basic Principles of People Analytics” beskriver Erik van Vulpen fyra olika nivåer som ett företag kan arbetar med medarbetardata på.

Den första och andra nivån är operativ respektive avancerad rapportering av data. På de här nivåerna förser du verksamheten med data och information som beskriver hur saker är eller vad som har hänt. På nivå tre och fyra analyserar du datan ytterligare och förser verksamheten med insikter och slutsater som skapar värde. Det kan exempelvis vara att förutspå troliga framtidsscenarion eller att hjälpa en ledningsgrupp eller chefer att fatta strategiska beslut.

People analytics

Att arbeta med medarbetardata – så här börjar du

Om du inte har arbetet med people analytics tidigare kan du börja med att samla in dataunderlag och rapportera medarbetardata inom ett eller flera områden du är intresserad av. Din ambition är att ta reda på och visa hur verkligheten ser ut just nu men utan att göra djupare analyser och antaganden.

En annan approach är att först identifiera ett affärsproblem som du vill lösa, formulera en hypotes som kan hjälpa dig att lösa problemet och därefter samla in data som svarar på om hypotesen stämmer eller inte. Ett affärsproblem kan vara att några team i organisationen inte presterar på önskad nivå. Analysarbetet kan då fokusera på att mäta prestation, identifiera vilka faktorer som är kopplade till hög prestation i organisationen och identifiera hur de underpresterande teamen skiljer sig från övriga teamen.

6 steg för att komma igång med people analytics

 1. Identifiera de stora affärsfrågorna. Vilka är era största utmaningarna just nu? Exempelvis inom försäljning, produktivitet eller kompetensförsörjning. 
 2. Forma ett analysteam med representanter från hela verksamheten, IT, marknad, finans och ledning. Beroende på era kunskapsnivåer kan det vara fördelaktigt att kompetensutveckla er inom grundläggande statistik och analysmetoder för att säkerställa att datan ni arbetar med är tillförlitlig och analyseras på ett korrekt sätt.
 3. Hitta ett verktyg som hjälper dig samla, arbeta och illustrera data på ett effektivt sätt. Datakvalitet är ett helt eget kapitel men är definitivt viktigt att du har med dig. 
 4. När du börjar få en tillförlitlig mängd data är det dags att identifiera mönster, analysera bakomliggande orsaker och ta fram rekommendationer.
 5. Presentera datan på ett visuellt sätt som är lätt att förstå och ta till sig.
 6. Sist men inte minst, ha inte för höga ambitioner från början. Börja arbeta med people analytics i ett mindre avgränsat projekt. Även en enkel affärsfråga som förstärks med några få datapunkter kan hjälpa din verksamhet.

Leave your thought here

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping
Alert: You are not allowed to copy content or view source !!