Använd designtänkande i ditt arbete

Employee Experience

Använd designtänkande i ditt arbete

“Design Thinking” är ett arbetssätt som hjälper dig organisera arbetet, hitta lösningar på problem och skapa värde åt olika målgrupper. Intresset för designtänkande speglar vårt behov av att tänka nytt i en digital och snabbföränderlig värld. I den här artikeln lär du dig vad designtänkande är och hur du kan nyttja det i ditt HR-arbete.

Varför HR bör arbeta med designtänkande

HR står inför nya utmaningar att möta medarbetarna och verksamhetens behov, utmaningar som kräver nya förhållningssätt och ny kompetens. Som exempel sker stora förändringar i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Människor byter arbetsgivare oftare och undersöker noga vad olika företag erbjuder. Medarbetare förväntar sig belöning, meningsfullhet, konstant lärande och möjligheter till karriärutveckling i allt större utsträckning. I den här miljön måste HR vara nyskapande och experimentell för att behålla sin konkurrenskraft – kvaliteter som karaktäriserar designtänkande.

Vad är designtänkande?

Designtänkande är ett kreativt förhållningssätt och en metod för att lösa komplexa problem.  Enligt anhängarna är metoden speciellt lämplig för att ifrågasätta konventionella sätt att tänka och se nya möjligheter. Som designer utgår du ifrån ett användarperspektiv och experimenterar dig fram till nya lösningar med hjälp av praktiska metoder och verktyg, exempelvis visualisering i form av skisser och prototyper.

Inom HR placerar processen dig i användarens skor och hjälper dig förstå vad dina målgrupper, exempelvis ledare, medarbetare och kandidater, har för värderingar, förväntningar och mål. Insikterna använder du till att designa upplevelser som möter målgruppernas behov i syfte att öka attraktionskraft. engagemang, produktivitet och lönsamhet. Designtänkande hjälpa dig även att identifiera och arbeta med rätt frågor, eftersom du förflyttar dig från verksamhetens perspektiv till användarens.

Att arbeta med designtänkande – så gör du

 1. Syfte och mål: designtänkande börjar med att definiera vad du vill uppnå och vilket värde du önskar generera. Exempelvis ta fram en rekryteringsprocess som stärker ert employer brand genom en god kandidatupplevelse. 
 2. Målgrupp: nästa steg är att lära känna målgruppen. Vilka är kandidaterna, vad är deras utmaningar och önskningar? Se idealkandidaterna framför dig för att få en tydlig bild av vilka du designar upplevelsen för. 
 3. Definiera: börja forma hypoteser och antaganden utifrån dina insikter om målgruppen. Vilka möjliga svar på problemet finns, givet det som du försöker lösa.
 4. Brainstorma: låt kreativiteten flöda och arbeta tillsammans med andra för att ta fram idéer och lösningar.
 5. Prototyp: skapa en eller flera representationer av idéerna och designa ut prototyper som går att testa.
 6. Testa: testa prototyperna på faktiska användare och samla in feedback. Jämför utfallen med de resultat ni önskar. Revidera och testa igen.
 7. Implementera: när du är nöjd implementerar du processen i verksamheten. Börja i en mindre skala och samla in feedback tills att du är redo att rulla ut det i hela verksamheten. Arbeta kontinuerligt med att mäta, utvärdera och justera.

Designtänkande kan appliceras på alla aspekter av HR. Från varumärke, till rekrytering, kompetensutveckling och incitamentprogram. I samtliga steg handlar det om att komma till insikt om vilka erfarenheter människor har med sig sedan tidigare, vad de vill ha och behöver, samt vid vilka beröringspunkter HR kan påverka upplevelsen på ett positivt sätt genom rätt insatser.

Leave your thought here

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping
Alert: You are not allowed to copy content or view source !!